Służba i techniki kucharskie

Za nami październikowe zbiórki Niedźwiedzi z 3 Jaworznickiej Drużyny Harcerskiej Wyż, podczas których harcerze i harcerki przeszli szybki kurs gotowania na ognisku, a także włączyli się w służbę na rzecz Szkoły Podstawowej nr 6 w Jaworznie.


Techniki kucharskie w terenie

Dwie październikowe zbiórki członkowie drużyny przeznaczyli na zdobycie i doskonalenie swoich umiejętności przetrwania. Pod okiem kadry jednostki i członków Kręgu Instruktorskiego Skrzat harcerze uczyli się jak rozpalać ogień za pomocą krzesiwa oraz przygotować kuchnię „trzy dziury”. W efekcie Niedźwiedzie pracując w zastępach zagotowały wodę na herbatę i przygotowały kisiel. Największym problemem okazała się twarda ziemia, która bardzo utrudniła działania w ramach pierwszej zbiórki.

Zajęcia z kuchni polowej były dopełnieniem prowadzonych na obozie zajęć z gotowania na ognisku, co przybliżyło członków drużyny do otrzymania pierwszego stopnia Odznaki Leśne Wampum.


Służba na rzecz społeczności lokalnej

Ostatnia zbiórka w minionym miesiącu rozpoczęła się bardzo miłym akcentem. Członkini zastępu Orlęta – Julia Ankier, po zrealizowaniu wszystkich wymagań na stopień tropicielki, zamknęła pozytywnie próbę i otrzymała z rąk przybocznego drużyny naramienniki z wyszytymi oznaczeniami stopnia.

Dalsza część zbiórki to już w całości służba na rzecz macierzystej szkoły. Podzieleni na zastępy harcerze zostali oddelegowani do dwóch zadań. Młodsi członkowie otrzymali grabie, rękawiczki i worki, aby pomóc przy pladze jesiennych liści wokół budynku szkoły. Starsi członkowie natomiast pomagali w przenoszeniu ciężkiej makulatury i dołączyli później do młodszych kolegów oraz koleżanek.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *